Od A do G, dakle nove energetske naljepnice

Dobro ih poznaješ. Kao i 93% potrošača u Europskoj Zajednici. Europska Zajednica je uvela energetske naljepnice zbog promidžbe uređaja koji su najprijazniji za okoliš.  Sad ih se moramo naučiti iz početka.  Bez brige, to neće biti teška lekcija.

Zašto se naljepnice mijenjaju?

Prve energetske oznake pojavile su se na rashladnim uređajima devedesetih godina.  – u prodaji su tada bili uglavnom uređaji s energetskim razredom E. Zahvaljujući inovativnosti branše kućanskih aparata, oprema je imala sve više razrede, a kad se završila ljestvica, najviši razred je proširen tako da su oznakama dodani znakovi plus.   Tako su nastali razredi  A+, A++, A+++. Ipak, došlo je vrijeme kad i takav sustav označavanja više nije dovoljan – zbog stvaranja prostora za daljnji tehnološki razvoj, Europska Unija  je odlučila  odustati od pluseva i vratiti se u prvotni sustav A-G. Zato se na uređajima Amica već nalaze naljepnice s novim oznakama energetskih razreda.

Cilj ovih promjena je bolje razumijevanje oznaka i pravljenje prostora za još učinkovitije proizvode.   Promjene stupaju na snagu u 2021. godini, ali ne za sve uređaje s energetskim naljepnicama.  

Izgled novih naljepnica

Što se mijenja
•    Nestaju plusevi, a pojavljuju se novi energetski razredi (A-G), označeni novim bojama – proizvod iste energetske učinkovitosti sad će pripadati novom razredu.
•    Razred A je namijenjen za energetski najučinkovitije uređaje,
•    Pojavljuje se QR kod koji nudi izravnu poveznicu na bazu podataka EPREL,
•    Pojavljuju se novi piktogrami koji daju informacije o odabranim značajkama proizvoda, 
•    Pojavljuje se skala buke – najtiši uređaji dobivaju razred A, a najglasniji razred D,
•    Mijenjaju se pravila izračunavanja parametara uređaja, npr. u slučaju perilica rublja i posuđa.

Što se ne mijenja? 
Učinkovitost proizvoda  Energetska učinkovitost i utjecaj proizvoda na okoliš se ne mijenjaju, jednostavno ih uvrštavamo u nove energetske razrede (nove boje).

Nova oznaka, bez pluseva – nova ljestvica / Povratak u prošlost, ali s promjenom ljestvice.  
Novi europski propisi vraćaju ljestvicu energetske učinkovitosti od prije skoro dvadeset godina – od A do G, bez znakova plus.  Naljepnice će biti čitljivije i razumljivije za potrošače. 

Uklanjanje pluseva znači da je neophodna promjena klasifikacije učinkovitosti proizvoda.  Rezultat promjena je takav da modeli iz najvišeg razreda A+++ mogu biti uvršteni u razred C ili neki drugi, a uređaji s razredom A+ mogu pripasti čak i razredu G. Ipak, nema jednog pravila koje određuje promjenu slova zbog promjene ljestvice, s tim da su razredi A i B rezervirani za potpuno nove, još štedljivije modele. Proizvođači – u koje se ubraja i Amica – neprestano rade nad razvojem tehnologije, što znači da se na tržištu mogu pojaviti suvremeni proizvodi koji će pripasti najvišim razredima.  U nekim zahtjevnijim grupama proizvoda možda uopće ne pronađete opremu označenu slovima A ili B. 

Energy labels
Važno!
Uređaji opremljeni najsuvremenijom tehnologijom mogu biti uvršteni u razrede koji su označeni žutom, narančastom ili crvenom bojom, a ne samo u „zelenim“ razredima, kao što je to bio slučaj na dosadašnjim oznakama. 

Kodovi QR 
Svaka nova naljepnica posjeduje QR kod koji nakon skeniranja izravno veže s posebnom internetskom stranicom s potrošačkim informacijama o danom modelu. Na tom mjestu će također biti dostupne automatski generirane etikete i elektroničke karte proizvoda.  

Od 2019 godine svi modeli uređaja, obuhvaćeni propisima o energetskim oznakama – novim ili starim – registrirani su u europskoj bazi podataka EPREL.    Svaki model ima tu svoju internetsku stranicu s podacima za korisnike s koje proizvođač ili uvoznik sam generira poveznicu koja je kasnije stavljena na naljepnicu u obliku QR koda.  Opremu sa starim oznakama, dakle bez QR, možemo pronaći s razine baze podataka.

Ušteda energije
Ambicije proizvođača nisu uvijek dovoljne. Upravo izbori potrošača daju impuls za pronalaženje novih, inovacijskih rješenja.  Tako su najpopularnije prije dvadeset godina hladnjake energetskog razreda C zamijenili suvremeni uređaji A+++ koji troše oko 80% manje električne energije Zapamti: Tvoje potrošačke odluke imaju utjecaj na to da će novi proizvodi biti sve više na ljestvici energetske učinkovitosti.  Amica više od svega cijeni Tvoje potrebe. 

Pitanja i odgovori

Za koje proizvode su se promijenili propisi Europske Zajednice koji se tiču energetske oznake? 
Nova pravila se tiču perilica za posuđe, perilica rublja, perilica-sušilica, hladnjaka za vino i zamrzivača.  Proizvođači tim proizvodima dodaju nove naljepnice od studenog 2020. godine, što omogućava glatku promjenu naljepnica u izlozima trgovina od ožujka 2021. godine.  Nova energetska oznaka s QR kodom će stupiti na snagu od 1. ožujka 2021. godine, do tog datuma obvezuje stara oznaka.

Zašto perilica rublja A+, koju sam upravo kupio, ima na novoj naljepnici razred E?  
Propisi EZ, koji se tiču energetskih oznaka, promijenili su se za  perilice za posuđe, perilice rublja, perilice-sušilice, hladnjake za vino i zamrzivače.  Svi ovi uređaju dobili su naljepnicu s novom ljestvicom energetskih razreda. Glavno načelo tijekom promjene ljestvice bila je eliminacija prethodno postojećih pluseva i pretpostavka da najviši razredi A i B moraju biti rezervirani za opremu koja je još učinkovitija od dosadašnje.  Rezultat toga je da isti model može iz grupe A+++ preći čak u razred D, ali to ne mijenja njegovu energetsku učinkovitost.

Zašto se razred energetske učinkovitosti tako značajno mijenja? 
Nove energetske oznake EZ su uvedene zato da omoguće razlikovanje tehnološki najnaprednijih uređaja za kućansku uporabu.  Ovisno od ostvarene razine učinkovitosti bit će im pripisani razni razredi na ljestvici energetskih oznaka.   Europski zakonodavci su odlučili promijeniti dosadašnju ljestvicu, viši razredi ostaju prazni – tako se pojavljuje prostor za budući razvoj tijekom projektiranja uređaja.   Nema jednostavne konverzije iz starog razreda u novi jer je nova energetska oznaka izrađena na temelju nove metode testiranja.   Zbog toga će u okviru novog energetskog označavanja kućanski uređaji biti klasificirani drugačije. Ipak, energetska učinkovitost proizvoda je ista kao i prije.   Mijenja se samo njegov razred (ocjena), dakle slovo na energetskoj naljepnici. 

Zašto se na pakiranju nedavno kupljenog kućanskog aparata nalaze dvije naljepnice koja pokazuju razne razrede i vrijednosti?  
Propisi EZ, koji se tiču energetskih oznaka, su se promijenili za perilice za posuđe, perilice rublja, perilice-sušilice, hladnjake za vino i zamrzivače. Nova energetska oznaka s QR kodom će obvezivati od 1. ožujka 2021. godine, zato je do tog datuma ne moramo uzimati u obzir.  Ipak, to sa de na jednoj naljepnici vidi npr. slovo A +++, a na drugoj npr. slovo F, ne znači da se kupljeni uređaj razlikuje od tog koji ste vidjeli u trgovini ili na internetskoj stranici. Učinkovitost proizvoda je ista.  Mijenja se samo razred, dakle slovo na energetskoj naljepnici.  

Hoće li nova oznaka uzrokovati veću uštedu energije? 
Ima takav potencijal.  Ako pogledamo na razvoj industrije od trenutka uvođene energetskih oznaka prije dvadeset pet godina, pronaći ćemo nekoliko dobrih primjera.  Današnji hladnjak troši samo četvrtinu struje koju troše dvadesetogodišnji modeli, a uporaba perilice za suđe nam omogućava uštedu trećine energije u odnosu na ručno pranje.    Proizvođači kućanskih uređaja u Europi ulažu 1,4 milijarde eura godišnje u znanstvena istraživanja i uravnoteženi razvoj.

Zašto se u trgovini pored hladnjaka ili perilica s novom naljepnicom nalaze hladnjaci i perilice sa starom naljepnicom?  
U posebnim situacijama propisi dopuštaju prodaju uređaja sa starom energetskom naljepnicom.   Primjer su modeli, koji su povučeni iz proizvodnje prije 1. studenog 2020. godine, za koje nisu predviđene nove oznake.  Primjerci tih modela mogu biti prodavani sa starom naljepnicom do kraja studenog 2022. godine.

Kakav je potencijal daljnje štednje energije?
Štednja energije ima ogromni potencijal, posebno ako uzmemo u obzir proizvode koji još uvijek nisu toliko popularni, koliko bi trebali biti. Na primjer današnje perilice posuđa troše trećinu manje energije i desetinu vode koju smo trošili tijekom ručnog pranja.  Energetska učinkovitost je ipak samo jedan od aspekata razvoja.  Budućnost pripada inteligentnim uređajima, kao što su hladnjaci koji pomažu da ne tratimo hranu ili razni tipovi uređaja koji samostalno prilagođavaju temperaturu potrebama.  Amica je u tom smjeru poduzela konkretne korake:

Je li nova naljepnica razumljivija od stare etikete s plusevima?  
Jedan od glavnih ciljeva implementacije novih oznaka je bolje razumijevanje. Sve pokazuje na to da je taj cilj ostvaren.